google-site-verification=J8asuG41vhu4KBuZJEHzeQrpf_c-qO9lwtTJhBPIrYs

​بخش تخصصی کودکان و نوزادان

کودکان سالم =جامعه‌ای با آینده سالم







​​​​​​​

​​​​​​​آزمایشگاه مازندران در این بخش به ارزیابی تست‌های مربوط به سلامتی نوزادان و کودکان با پیشرفته‌ترین دستگاه‌ها و متد روز دنیا می­پردازد.
تست‌های این بخش شامل:

1.  اندازه‌گیری مشکلات متابولیک در کودکان و نوزادان: متابولیسم یا سوخت‌وساز فرآیندی است که مواد غذایی را به انرژی تبدیل می‌کند که بدن می‌تواند برای حرکت، فکر و رشد استفاده کند. آنزیم‌ها پروتئین‌های خاصی هستند که با تسریع در واکنش‌های شیمیایی سلول‌ها به متابولیسم بدن کمک می‌کنند. بیشتر مشکلات متابولیک زمانی اتفاق می‌افتد که آنزیم‌های خاصی ازدست‌رفته یا آن­طور که باید کار نمی‌کنند. اختلالات متابولیک قابل‌تشخیص در بخش تخصصی کودکان و نوزادان آزمایشگاه مازندران شامل موارد ذیل می‌باشد:
  فنول کتونوری (PKU)
  متیل مالونیک اسیدمی
  بیماری ادرار شربت افرا (MSUD)
  تیروزینمی
  سیترولینمی
  نقص در آسیل کوآ دهیدروژناز با زنجیره متوسط
  بیماری فاویسم
  دیابت
 
2.  اندازه‌گیری مشکلات هورمونی در کودکان و نوزادان: هورمون‌ها پیام‌رسان‌های شیمیایی هستند که توسط غدد ساخته می‌شوند. مشکلات هورمونی زمانی اتفاق می‌افتد که میزان هورمون تولیدشده توسط غدد نامتعادل باشد. بدین‌صورت که میزان هورمون بیش‌ازحد یا ناکافی باشد. مشکلات هورمونی قابل‌تشخیص در بخش تخصصی کودکان و نوزادان آزمایشگاه مازندران شامل موارد ذیل می‌باشد:
  کم‌کاری تیروئید مادرزادی
  هیپرپلازی آدرنال مادرزادی
  دیابت نوع I
 
3.  مشکلات هموگلوبین: هموگلوبین پروتئینی در سلول‌های قرمز خون است که اکسیژن را به بدن منتقل می‌کند. مشکلات هموگلوبین قابل‌تشخیص در بخش تخصصی کودکان و نوزادان آزمایشگاه مازندران شامل موارد ذیل می‌باشد:
  بیماری سلول‌های داسی شکل
  بیماری هموگلوبین SC
  تالاسمی بتا
 
4.  مشکلات پزشکی نادر اما جدی: سایر مشکلات پزشکی نادر اما جدی قابل‌تشخیص در بخش تخصصی کودکان و نوزادان آزمایشگاه مازندران شامل موارد ذیل می‌باشد:
  گالاکتوزمی که در این بیماری گالاکتوز خون بالا رفته و می‌تواند سبب بروز آب‌مروارید و آسیب شدید کبدی و مغزی گردد.
  نقص در بیوتینیداز
  سیستیک فیبروزیس
  نقص ایمنی شدید ترکیبی (SCID)
  بیماری پمپ (بیماری ذخیره گلیکوژن نوع II)
  موکوپلی ساکاریدوز نوع 1
  آدرنولكوديستروپي مرتبط با X
  آتروفی عضلات نخاع (SMA)
 
5.  تشخیص سریع زردی نوزادی و کودکی: آزمایش بیلی‌روبین میزان بیلی‌روبین در خون را اندازه‌گیری می‌کند. بیلی‌روبین هنگام تجزیه سلول‌های قرمز خون ساخته می‌شود. کبد بیلی‌روبین را تغییر می‌دهد تا بتواند از بدن دفع شود. سطح بالای بیلی‌روبین ممکن است به معنی وجود مشکلی در کبد باشد. سطح بالای بیلی‌روبین می‌تواند پوست و چشم‌ها را زرد نشان دهد که به آن زردی گفته می‌شود. در نوزادان تازه متولدشده، ممکن است مدتی طول بکشد تا کبد به‌درستی کار کند بنابراین این نوزادان اغلب سطح بیلی‌روبین بالایی داشته و ممکن است به آزمایش بیلی‌روبین نیاز داشته باشند. این آزمایش همچنین ممکن است درصورتی‌که کودک مبتلابه زردی یا بیماری پزشکی باشد که باعث افزایش سطح بیلی‌روبین می‌شود، انجام شود. اگر میزان بیلی‌روبین از یک‌میزان مشخص بالاتر باشد و درمان نشود، منجر به ایجاد بیماری ایکتروس می شود که بسیار خطرناک است زیرا که با مرگ‌ومیر بسیار بالایی همراه است. در این مورد حتی شیرخوارانی که موفق به ادامه حیات شوند با اختلالات شنوایی و بیماری حرکتی در اندام‌ها مواجه می‌شوند. در بخش کودکان و نوزادان آزمایشگاه مازندران میزان بیلی‌روبین به روش بیوشیمیایی با دستگاه پیشرفته اتو انالایزر  Hitachi 912اندازه‌گیری می‌شود.
6.  بررسی ویتامین D و  فاکتورهای تاثیر گذار در رشد: ویتامین D یکی از ویتامین‌های محلول در چربی است که برای سلامت و رشد مناسب کودکان بسیار مهم است. این ویتامین با کنترل تعادل کلسیم و فسفر، افزایش جذب فسفر و کلسیم از روده‌ها و کاهش دفع از کلیه، باعث ساختن دندان‌ها و استخوان‌های قوی در کودکان می‌شود. کمبود ویتامین D در نوزادان و کودکان سبب بروز نرمی استخوان (Osteomalacia) و کاهش مقدار کلسیم و مانع از رسیدن کودک به قدی شود که به‌طور طبیعی در ژن‌هایش وجود دارد. هم‌چنین در فرم‌های شدید می‌تواند بروز انقباض غیرارادی ماهیچه‌ها و تشنج را به همراه داشته باشد. بررسی ویتامین D در آزمایشگاه مازندران در بخش ارزیابی‌های پیشرفته سلولی و مولکولی و بر اساس جدیدترین روش‌های اندازه‌گیری سنجیده می‌شود.
در این بخش علاوه بر ویتامین D سایر فاکتورهای تاثیرگذار در رشدازجمله سلنیوم، فسفر، کلسیم، روی و اسید های امینه ضروری قابل اندازی گیری می باشد. ارزیابی فاکتورهای مذکور، بسیار مهم و حائز اهمیت است؛ زیرا اگر کودکی در این سنین دچار تاخیر در تکامل رشد شود، نیازمند مداخلات درمانی است.